CrossOver (Windows programi na Linux-u)

Evo jednog komercijalnog, ali vrlo korisnog programa za Linux. U pitanju je Crossver od firme CodeWeavers. Svrha ovog  paketa je da omogući jednostavno instaliranje i korišćenje Windows programa pod Linux (ili Mac) sistemima. Program je baziran na Wine tehnologiji što znači da nije u pitanju emulacija PC-a koja traži instalaciju operativnog sistema. Takođe, to znači da mogu postojati i određeni problemi u kompatibilnosti. U svakom slučaju, ako imate iskustva sa Wine, možete o Crossover da raszmišljate kao o Wine na steroidima.

Cena Crossover-a je $40 za standardnu Linux ili Mac verziju. Ja sam kontaktirao firmu email-om i pitao pošto je ako mi trebaju obe verzije. Oni su mi poslali online kupon s kojim sam platio svaku verziju $20 (50% popust).

"Bezbolna" instalacija Windows paketa pod Linux-om

Na CodeWeavers web sajtu možete skinuti instalaciju za vaš Linux ili Mac. Sama instalacija prođe bez većih problema. Testirao sam pod Ubuntu, OpenSUSE, i Mac-om. Ono što je velika prednost Crossover-a nad Wine je da ima pripremljene konfiguracije za različite programske pakete. To znači da kad izaberete paket koji želite da instalirate, Crossover podesi „sistem“ potreban za izvršavanje tog paketa. Takože, Crossover automatski skine dodatne pakete ili DLL-ove koji su potrebni da ovaj paket radi kako treba. Lista podržanih programa je poduža. Druga bitna stvar je da se svaki paket instalira u različitu „flašu“ (bottle). To omogućava da instalirani paketi ne prave mešanje sa drugima. Čak možete da napravite da su različiti paketi instalirani pod „flašom“ koja obezbeđuje kompatibilnost sa različitim verzijama Windowsa: 98, 2000, XP, Vista. Ukratko, Crossover omogućava daleko lakšu instalaciju, deinstalaciju, i upravljanje Windows paketima na vašem sistemu.

Crossover automatski doda sve potrebne Windows dodatke

Teorijski je verovanto moguće da se uz puno muke svaki od kompatibilnih Windows programa tunira i namesti da radi pod Wine, ali je puno lakše ako se taj posao ostavi Crossover-u. Lista programa i igara je podugačka. Savetujem da pogledate na sajtu CodeWeavers-a.

Crossover automatski prepozna koji vam IE, fontovi, i slično treba za izabranu aplikaciju

Crossover omogućava i neprimetno „reboot-ovanje“ boce sa vašim programom, bez da ometa ostale Windows ili Linux aplikacije.

Bezbolni "reboot"

Neko će se možda pitati čemu sve ovo kada na Linux-u ima tona korisnih programa. To je apsolutno tačno, ali tu i tamo se naleti na program ili zahtev da moramo da koristimo određeni paket koji je dostupan za Windows. U takvim situacijama, Crossover je definitivno korisna alatka koju vredi pogledati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*