Linux Mint 14 umesto Windows 8

Nakon nekoliko restartovanja potpuno novog mini Asus laptopa i čekanja od 3-4 minuta da se Windows 8 „opasulji“ i restartuje pala je laka i elegantna odluka: Linux Mint 14!

Instaliranje Linux Mint 14 na 11.4" Asus laptop
Instaliranje Linux Mint 14 na 11.4″ Asus laptop

Nakon 15-minuta pošto sam otpakovao novi laptop, u toku je instalacija Linux Mint-a i to ne kao dual boot nego „čisti“ Linux laptop. Uz minimalno „tuniranje“ da prorade i hot keys, sve radi savršeno. Linux se bootuje brzo, standby radi, shutdown u nekoliko sekundi. Baterija ide i do 4 sata. Naknadno sam dodao PPA repozitorij da stavim LibreOffice 4. Skype, Acrobat Reader, Chrome, i DropBox se instaliraju bez problema. Čak i touch screen radi iako ga priznajem ne koristim nešto.

Linux Mint 14 – trenutni favorit

Naravno u pitanju je moj lični i trenutni izbor za desktop/laptop kompjutere. Iako je i sam baziran na Ubuntu linuxu, Mint ostavlja utisak da je završeniji i bolje prilagođen svakodnevnoj upotrebi. Čak je i sama instalacija za nijansu jednostavnija od Ubuntu sistema. Flash, Java, i ostali pomoćni programi su već tu. Nekako je i Software Manager koji dolazi sa Mint-om za nijansu lakši za korišćenje.

Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu
Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu

Mint dolazi u nekoliko varijanti. Probao sam Mate i Cinnamon. Mate je  grafičko okruženje koje nastavlja tradiciju Gnome2, dok je Cinnamon varijacija na bazi Gnome3. Obe ove Mint distribucije izgledaju vrlo, vrlo privlačno. Interesanto je da neki programi koje treba skinuti i instalirati zasebno ponekad imaju problema na novom Ubuntu i Unity dok na Mint-u rade kako treba. Toplo preporučujem posebno ljudima koji su u fazi da prelaze sa Windows-a.

Hotkeys na novim laptop-ima (Ubuntu i Linux Mint)

Jedan od problema koji sam primetio na nekoliko Laptop kompjutera je da nakon instalacije Ubuntu ili LinuxMint sistema ne rade svi hotkeys tj. kombinacije Fn dugme plus neki od tastera za podešavanje osvetljenosti ekrana, jačine zvuka, ili slično.

Rešenje koje mi je sugerisao čovek iz System76 za LinuxMint za njihov laptop-u se čini da radi i na drugima (Asus, Acer):

 • Potrebno je otvoriti fajl /etc/default/grub u nekom od editora (recimo nano):
  sudo nano /etc/default/grub
 • Linija GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" se promeni da izgleda:
  GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_os_name=Linux acpi_osi="
 • Ukratko u toj liniji se doda "acpi_os_name=Linux acpi_osi=" kao na slici dole:

  Korekcija za Hotkeys na laptopima (Ubuntu, LinuxMint)
  Korekcija za Hotkeys na laptopima (Ubuntu, Linux Mint)
 • Nakon ove promene, uraditi update grub:
  sudo update-grub
 • Restartovati kompjuter.