Online pretraživanje i naša privatnost

Da li se sećate Google početka? Jednostavna web stranica sa jednim poljem i dugmetom za pretragu. Brzo, efikasni, i kvalitetna pretraga. Naravno u ovih 10-ak godina Google je izrastao u pravog giganta na ICT sceni. I sam sam veliki ljubitelj Google  servisa, ali promene u ponašanju, posebno prema konceptu privatnosti nas korisnika nas sve ponekad treba naterati da se zamislimo. Postalo je skroz „normalno“ da Google „čita“ sadržaje naših poruka i prezentuje nas sa reklamama povezane sadržine. Takođe, postalo je normalno da Google, i ostali „veliki“ igrači vrše određeno filtriranje reyultata pretrage, opet zavisno od naše istorije surfanja na netu, regiona odakle tražimo, i sl.

DuckDuckGo.com

Na sreću, uvek postoje alternative. Možda najinteresantnije dve alternative su DuckDuckGo i Gibiru. Ova dva sajta imaju vrlo jasan odnos prema privatnosti korisnika, a nude vrlo kvalitetan rezultat pretrage. DuckDuckGo je veoma interesantan i sto ima dodatke za Chrome i Firefox, a i zbog toga što omogućava pretragu putem HTTPS. Znači, omogućava određenu zaštitu i putem enkripcije. Giburu nudi vrlo kvalitetnu pretragu i odličan izbor vesti iz celog sveta.

Gibiru.com

Takođe, interesantna je i pretraga putem StartPage, koja „aninomizuje“ naše informacije i prosledi pretragu na Google.

StartPage.com

Nije loše pogledati ni standardne alternative poput Ask ili Quintura. Opcija ima još, i s vremena na vreme neke nestaju, aneke nove dolaze. Na žalost, Scroogle više nije aktivan, iako je bio interesantan kao rešenje koje je promovisano kao „online kondom“ koji je štitio korisnika od odnosa sa Internetom :)