Knjige i biblioteka

U svetu tehnoloskog napretka, Interneta, kompjutera, telefona, tableta i slicno ponekad zaboravimo da nam na raspolaganju stoje biblioteke i knjige. Najcesce besplatno i na mozda pola kilometra setnje. Ja cesto ovde volim da prikazem poneku od novih igracaka ili edukativnih pomagala, ali verovali mi to ili ne, deca se jednako obraduju dobroj knjizi i odlasku u biblioteku. Treba probati :)

Odvedite decu do lokalne biblioteke. Vredi probati :)

Bube roboti (HexBugs) ili „elektricno“ popino prase

Evo jos jedne interesantne igrackice. U pitanju je jednostavan koncept robota koji podseca na „popino prase“ biljku. U malim roboticima se nalazi motor koji izaziva vibracije, a plasticne/gumene nogice odguruju robotica unapred. Igracka dolazi sa varijacijama „habitata“ koji se mogu povezati na razne nacine.

HexBugs Habitat (prebivaliste za male robote)

Evo i malog video klipa kako sve izgleda u pogonu. posebnu paznju treba obratiti na to da ovo nisu igracke za jako malu decu posto ima sitnig delova koje mogu progutati. Drugo, klincima je odma palo na pamet da osisaju bubama nogice, tako da i na to treba obratiti paznju.

Radiometar

Evo primera interesantne edukativne igrackice. Zove se radiometar i radi na suncevu energiju. Mali propeler unutar staklene kugle ima perca koja su s jedne strane tamna, a sa druge svetla. Svetla perca odbijaju zrake, dok tamna absorbuju i na taj nacin se izaziva pokretanje propelercica unutar kugle. Sto je sunce jace to se propeler brze okrece.

Radiometar

Evo ga i u pokretu na popodnevnom suncu. Uspeli smo vec kuglu da odvojimo od postolja, ali je super lepak (Locktite) odratio posao i sada je kao nova.