Problem sa novim Flash-om na Linux-u (Ubuntu i OpenSUSE)

Problem se manifestuje tako da svi ljudi deluju kao da im je koža plava tkzv. Avatar ili Štrumf efekat. Izgleda prilično smešno, ali i smeta. Problem je u Adobe Flash plugin-u za Linux (verzija 11.2). Navodno je problem vezan i za Nvidia kartice.

Avatar ili Štrumf efekat... rešenje konfiguracioni fajl za Adobe Flash

Jedno od rešenja koje sam pronašao za Ubuntu, a radi i na OpenSUSE je sledeće:

 • Kreira se folder /etc/adobe
  sudo mkdir /etc/adobe
 • U tom folderu se kreira konfiguracioni fajl za flash:
  echo -e "EnableLinuxHWVideoDecode=1\nOverrideGPUValidation=true" | sudo tee /etc/adobe/mms.cfg > /dev/null
 • Rezultat je mms.cfg fajl koji sadrži sledeće dve linije:
  EnableLinuxHWVideoDecode=1
  OverrideGPUValidation=true

Linux u životu…

Evo jednog interesantnog primera. U ćošku laboratorije na jednom od glavinh departmana Texas A&M univerziteta. Mali šok. Server na kome se hostuju neki od web sajtova koji se koriste u raznim projektima zadnjih godina. Pentium III sa Red Hat Linuxom. Kompjuter ima bez preterivanja 10-15 godina. Linux verzija je možda i novija, ali je interesantno da radi godinama bez ikakvih problema. Pošto update-ovanje sajtova ide daljinski, a odgovornost se prebacuje sa jedne generacije studenata na drugu, niko ni nije znao više da je u pitanju mašina koju bi mnogi smatrali praistorijskom. Radi, ćuti, leba ne ište.

Red Hat Enterprise Server na Pentium 3 mašini

CrossOver (Windows programi na Linux-u)

Evo jednog komercijalnog, ali vrlo korisnog programa za Linux. U pitanju je Crossver od firme CodeWeavers. Svrha ovog  paketa je da omogući jednostavno instaliranje i korišćenje Windows programa pod Linux (ili Mac) sistemima. Program je baziran na Wine tehnologiji što znači da nije u pitanju emulacija PC-a koja traži instalaciju operativnog sistema. Takođe, to znači da mogu postojati i određeni problemi u kompatibilnosti. U svakom slučaju, ako imate iskustva sa Wine, možete o Crossover da raszmišljate kao o Wine na steroidima.

Cena Crossover-a je $40 za standardnu Linux ili Mac verziju. Ja sam kontaktirao firmu email-om i pitao pošto je ako mi trebaju obe verzije. Oni su mi poslali online kupon s kojim sam platio svaku verziju $20 (50% popust).

"Bezbolna" instalacija Windows paketa pod Linux-om

Na CodeWeavers web sajtu možete skinuti instalaciju za vaš Linux ili Mac. Sama instalacija prođe bez većih problema. Testirao sam pod Ubuntu, OpenSUSE, i Mac-om. Ono što je velika prednost Crossover-a nad Wine je da ima pripremljene konfiguracije za različite programske pakete. To znači da kad izaberete paket koji želite da instalirate, Crossover podesi „sistem“ potreban za izvršavanje tog paketa. Takože, Crossover automatski skine dodatne pakete ili DLL-ove koji su potrebni da ovaj paket radi kako treba. Lista podržanih programa je poduža. Druga bitna stvar je da se svaki paket instalira u različitu „flašu“ (bottle). To omogućava da instalirani paketi ne prave mešanje sa drugima. Čak možete da napravite da su različiti paketi instalirani pod „flašom“ koja obezbeđuje kompatibilnost sa različitim verzijama Windowsa: 98, 2000, XP, Vista. Ukratko, Crossover omogućava daleko lakšu instalaciju, deinstalaciju, i upravljanje Windows paketima na vašem sistemu.

Crossover automatski doda sve potrebne Windows dodatke

Teorijski je verovanto moguće da se uz puno muke svaki od kompatibilnih Windows programa tunira i namesti da radi pod Wine, ali je puno lakše ako se taj posao ostavi Crossover-u. Lista programa i igara je podugačka. Savetujem da pogledate na sajtu CodeWeavers-a.

Crossover automatski prepozna koji vam IE, fontovi, i slično treba za izabranu aplikaciju

Crossover omogućava i neprimetno „reboot-ovanje“ boce sa vašim programom, bez da ometa ostale Windows ili Linux aplikacije.

Bezbolni "reboot"

Neko će se možda pitati čemu sve ovo kada na Linux-u ima tona korisnih programa. To je apsolutno tačno, ali tu i tamo se naleti na program ili zahtev da moramo da koristimo određeni paket koji je dostupan za Windows. U takvim situacijama, Crossover je definitivno korisna alatka koju vredi pogledati.