Novogodišnje lampice

„Politicians are like Christmas lights. They all hang together, half of the suckers don’t work and the ones that do aren’t that bright…“

„Političari su kao novogodišnje lampice. Svi su povezani međusobno, pola ih ne radi uopšte, a i ovi što rade ne rade kako treba…(direktan prevod bi mogao biti i nisu nešto pametni)…“

Empirijska potvrda...

OpenSuse 12.1 ponovo jaše

Nakon nedeljak dana igranja sa novim distribucijama moram da kažem da stvari obećavaju i izgledaju veoma dobro. Pomalo sam se navikao na Gnome3 i rešio da na laptopu ostavim OpenSuse ili Fedoru. Nakon što sam otkrio da se stvar sa „ružnim fontovima“ i na Fedori 16 i na OpenSuse 12.1 rešava sa instalacijom paketa „freetype-freeworld“ priznajem da sam blago oduševljen. Ubuntu 11.10 i Mint 12 su za mene svojevrsno razočarenje zbog toga što mi se čine sporiji znatno od Ubuntu 10.10, a imao sam svojevrsne probleme sa prepoznavanjem internog mikrofona na laptopu i Skype-om. Unity na 11.10 mi se još ne čini završenim, a čini mi se i da troši previše resursa tj. memorije i procesorske snage na izgled. Gnome3 mi se čini „štedljiviji“ te ga preporučujem i za Ubuntu 11.10 korisnike. Fedora 16 i OpenSuse 12.1 su oboje na kernelu 3.1 i sve radi prilično glatko i brzo.

OpenSuse 12.1 deluje "vrlo štedljiv" prema resursima i bateriji...

OpenSuse se čini za nijansu sporiji od Fedore, ali je izgleda super podešen da ne troši resurse. Evo i dok ovo pišem mi javlja da mi u bateriji ima još 6 (šest!!) ipo sati. Danas dok je bila 100% napunjena baterija, ako malo pustim laptop javljao je i više. Procesor je prilično miran i neaktivan kad se laptop pusti na miru. Elem, skoro sam sve programe instalirao i fontovi izgledaju super (nema bola u očima). Još da probam Javu, Webex, i LiveMeeting. Ako to prođe možda i u kancelariji prelazim na OpenSuse ili Fedoru 16. Pred nama su veoma dobra vremena što se tiče Open Source-a i operativnih sistema. Korisnicima Ubuntu 11.10 toplo preporučujem da probaju Gnome3 umesto Unity.

Kratak izlet u Fedoru 16

Evo proteklih par dana sam probao i Fedoru 16. To  bi bila 5-a Linux distribucija za nedelju dana. Moram priznati da sam se polako navikao na Gnome3 i pocinje da ima smisla vise nego na prvi pogled. Mint 12, OpenSuse 12.1, i Fedora 16 dolaze u Gnome3 varijanti. Mint 12 je za moj ukus suvise modifikovan, na prvom mestu da lici na stari Mint, dok su OpenSuse i Fedora u tom novom Gnome3 modu. Moram priznati da su i Suse i Fedora polozili po mnogim pitanjima koja mene kao dugogodisnjeg Linux korisnika zanimaju: sound kartica, Java, Skype, brzina… manje-vise sve na mestu. Najveci problem i na OpenSuse i Fedori 16 jesu izuzetno ruzni fontovi „out-of-the-box“. Ne znam zasto, ali poredjenje Ubuntu-a i Fedore po ovom pitanju skoro da nije poredjenje. Elem, nasao sam resenje i za ovu muku – freetype-freefont paket koji popravi renderovanje fonta i ekran ponovo postane upotrebljiv, a oci odmorne. Sada dok ovo pisem vidim da isto resenje postoji i za OpenSuse i verovatno cu se vratiti na ovom laptopu na OpenSuse 12.1 posto mi se on za nijansu vise dopada od Fedore (osnovni setup). Drugi interesantan detalj je da u vrlo slicnoj instalaciji i izboru programa Fedora po podizanju zauzima 400 MB memorije i cini se da baterija krace traje nego pod OpenSuse. Naravno ovo sve moze biti subjektivno.

Izgled radnog ekrana u Fedori 16 (Gnome)

Sretna Nova 2012 i sugestija za novogodišnju rezoluciju

Želim da i ovim putem poželim svim čitaocima mog bloga poželim Sretne praznike i Novu 2012. godinu. Neka jedna od vaših rezolucija za Novu godinu bude i potpuni prelazak na Open Source software (OSS). Bilo bi lepo čuti da nas ima dovoljno hrabrih i odvažnih da konačno u potpunosti pređemo na GNU/Linux ili BSD operativne sisteme i OSS, a da ne ostane samo na nivou radoznalog isprobavanja ili privremenog eksperimenta.

Pravi način da se i nauči, a i u potpunosti razumeju kvalitet i prednosti OSS jeste da se napravi taj korak i u potpunosti pređe na OSS. Ovo je po meni posebno bitno ukoliko je vaša situacija takva da trenutno koristite piratske verzije Windows-a, antivirusa, office, i ostalih programa. To je potpuno nepotrebno i nelegalno, a s korisničke strane veće mučenje nego da odvojite malo vremena da se naviknete na OSS koji je potpuno besplatan i u većini slučajeva kvalitetniji.

Ukoliko imate legalnu kopiju Windowsa, nema ništa loše u tome da koristite dual boot, mada će vam se vremenom verovatno desiti da zaboravite kad ste poslednji put ušli u Windows. Kod mene su trenutno jedan laptop sa 100% Linux-om, jedan PC sa dual boot Win XP i Win 11.04, gde se niko ne seća kad smo ušli u Windows zadnji put, i  jedan relativno novi desktop sa dual boot Win7 i Ubuntu 10.10 gde je Win7 korišćen samo par puta kada je računar otpakovan. Tablet Amazon Kindle (Android tj. Linux), dva digitalna player-a za TV (Linux bazirana), i jedan Android (Linux) telefon. E, da, i pfSense (BSD) router/wireless AP.

U firmi smo još pre 4-5 godina prešli na OSS, s tim da čuvamo dual boot ili VM na radnim stanicama prvenstveno da bi smo testirali programe koje pišemo i na Windows sistemima. Osnova poslovanja se radi kompletno u OSS uključujući operativne sisteme, kancelarijsko poslovanje, grafika, alati za razvoj softvera.

Pravljenje modela sa Erector Multimodel („novi Konstruktor“)

Ovaj mali raspust treba iskoristiti i za kvalitetno igranje i testiranje prazničnih poklona. U pitanju je verzija „novog konstruktora“ tj. Erector seta. Ko se seća Mehanotehnikonog konstruktora zna o čemu pričam. Elem, slike govore više od reči.

Praznični dani su vreme da se i testiraju pokloni
Jedan od primeraka po planu je ispao sasvim OK
Pogled na (elektro) motor i pogonske točkove
Pogon na "kaiš" i dve AA baterije - skoro bolje od Mehanotehnike