Zidanje roštilja – ognjišta

Evo malog porodičnog projekta koji traži 30-ak blokova, par kesa sa peskom i šljunkom, i par žica za roštilj. Sve se može uraditi za par sati.

Prvo se izabere dobro mesto.
Onda se oko manje roštilj žice se u krug skine trava lopatom da ima mesta za blokove.
Zemlja se malo nabije i poravna peskom. Onda ide ređanje blokova u krug oko žice.
Nastavi se sa sledećim redovima. Malo se ostavi prostora između blokova da struktura "diše".
Kad se završi, izvadi se žica, u rupu se postave tri uspravne cigle kao nosaci donje žice.
U rupu se sipa šljunak da drži cigle i izoluje od zemljišta, a malo šljunka se stavi i okolo.
Posao je manje-više gotov. Sve izgleda dobro, eto novog mesta za okupljanje.
Test vožnja je započeta. Kao u uvek, sa vatrom treba biti posebno oprezan.
Odma su se i piromani počeli skupljati i formirati redove za gledanje.
Stvari izgledaju dobro. Malo me još brinu te uspravne cigle što drže donju žicu.
Viršle, kobasice, i posle munch mellow na štapu su svi prošli kontrolu kvaliteta.

Probijanje 3GB RAM granice na 32-bit Ubuntu 10.04LTS

Ovih se dana pomalo „borim“ sa jednim vrlo žilavim laptopom. U pitanju je jedan od bazičnih Lenovo modela sa AMD E-350 i 4GB RAM-a. Nakon malo igranja, izabrah 10.04LTS Ubuntu 32-bit da bih minimizovao iznenadjenja sa programima i drajverima za hardver. Prvo sam probao novi 11.10, ali je suviše rano za tako nešto pošto ovaj laptop ima ATI Radeon HD 6310, a takođe i Realtek rt3090 wireless adapter. U oba slučaja je bilo potrebno instalirati drajvere koji se nisu lagano mirili sa najnovijim kernelom.

Elem, nakon instalacije 10.04LTS, sa kojom imam dosta i iskustva, jedan po jedan problem su se rešavali. Instalirao sam najnovije ATI drajvere, i moje oči su progledale u punoj rezoluciji. Dalje, našao sam drajvere za wireless tako da sam uspeo da se otkačim i sa mrežnog kabla.
Ostalo je pitanje da standardni 32-bitni kernel „vidi“ samo do 3GB RAM-a, a ovaj laptop ima 4GB. Odlučih se da probam instalaciju PAE kernela komandom:

  • sudo apt-get install linux-generic-pae linux-headers-generic-pae
  • sudo reboot

Nakon, restartovanja sistem se podigao sa PAE kernelom. Kucanjem komande „free -m“, primetih da se količina prepoznate memorije podigla sa 2.9GB na 3.7GB. Dobro je. Takođe, ATI drajver je ostao u funkciji, ali nažalost wireless je „zamuknuo“. Srećom, pri ruci mi je bio DEB fajl koji sam skinuo juče, i nakon reinstalacije, i restarta proradio je i wireless.
Ostade mi još da se izborim sa internim mikrofonom, kojeg Ubuntu iz nekog razloga ne vidi (ovo je relativno čest problem). Sve ostalo radi kako treba.

Za kraj malo metrike: Windows 7 se na ovom računaru podiže za oko 80 sekundi, a spušta oko 30-ak. Da ne spominjem situacije ako krenu „začarani krugovi“ sa Windows update ili Antivirus-om. Ubuntu 10.04 se podiže za oko 30 sekundi, a spušta za 3. Baterija na Windows-u 7 traje nešto preko 2 sata, a sa Ubuntu 10.04LTS nešto preko 4 sata.