Besplatan download: SoftMaker Office 2008

Interesantna alternativa za OpenOffice i LibreOffice za Linux i Windows. Novost je da je verzija 2008 sada besplatna bez ograničenja. Vredi pogledati link. Interesantno je da mi je nakon download-a i registracije verzije 2008, sledećeg dana SoftMaker ponudio prelaz na 2010 verziju za samo 15EU (standardno košta 60EU).

SoftMaker Office 2008

Firefox 5 na Ubuntu 10.10/10.04 (PPA instalacija)

Pretpostavljam da iskusni Ubuntu korisnici prate blogove i forume i obavešteni su da se nova Firefox 5-ica može instalirati preko PPA. Ukoliko želite da koristite zadnju stabilnu verziju Firefox (5-ica trenutno) na Ubuntu 10.10 ili 10.04 to možete uraditi preko PPA instalacije. U Terminal prozoru ukucati sledeće tri komande:

  • sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get upgrade
Firefox 5 na Ubuntu 10.10/10.04

Ja generalno ne preporučujem da se „žuri“ sa stavljanjem najnovijih verzija programa na Ubuntu, posebno ako se isti program može instalirati direktno iz Ubuntu Softver Centra. U situacijama kada se koristi LTS verzija, ili u mom slučaju malo starija verzija 10.10, nekad je zgodno i opravdano instalirati novije verzije programa preko PPA.

Integracija GMail u Ubuntu okruženje

GMail na Ubuntu

Već duže vremena ne koristim Evolution za email. Mislim da ima možda i više od dve godine da sam skroz prešao na GMail. Uz malo podešavanja GMail se može vrlo lepo integrisati u Ubuntu okruženje. Ima nekolicina programčića za tu namenu. Ja sam se konačno smirio sa kombinacijom gnome-gmail i gm-notify.

  • Skinuti gnome-gmail .DEB paket i instalirati ga. gnome-gmail je prisutan i u Ubuntu skladištima, ali je bolje uzeti zadnju verziju sa sourceforge. Skinuti DEB fajl instalirati preko Ubuntu Software Centra (dupli klik mišem na fajl). Nakon instalacije potrebno je program startovati iz Internet menija i uneti vaše korisničko ime i šifru za GMail. Takođe, izabrati GMail kao klijent za email.
GMail kao osnovni email klijent
  • Sledeći korak je da se skine Evolution indikator iz okruženja i zameni sa GMail indikacijom. U Terminalu unese komanda:
    sudo apt-get remove evolution-indicator
  • Zatim se instalira gm-notify koji odradi posao integracije u gornju lajsnu na Ubuntu desktopu. Nakon instalacije podesiti opcije gm-notify iz menija System-Preferences. Za instalaciju u Terminalu uneti sledeće:
    sudo apt-get install gm-notify
GM-Notify odradi posao indikacije u lajsni

Nakon gore navedenih koraka GMail će biti prilično upotrebljivo integrisan u Ubuntu desktop. Ja sam dodao i prečicu na gornju lajsnu za lakše startovanje. Klikom na GMail ikonu automatski se otvara Firefox (ili predefinisani Internet browser) na GMail stranici.

Prikazana je instalacija na 10.10, ali bi jednako trebalo da radi i na 11.04 što sam probao ranije.