Folklor: mobilni roštilj – nastavak za kuku

Što iz života, što iz filmova ali opšte je poznato da se Teksas smatra prestonicom roštilja na severno-američkom kontinentu. Od pokretnih prikolica, kamiona, nastavaka, dodataka, na ugalj, na plin, … Manje više smo sve videli… Ipak, jutros u u redu za krofne… Mobilni roštilj kao nastavak za kuku na pick-up kamionu…

Mobilni roštilj - nastavak za kuku

Prvi pogled na Ubuntu 11.04

Sam broj jedanaest u verziji 11.04 rezonuje u mojim mislima zaključkom da je punih pet godina kako aktivno koristim Ubuntu Linux. U medjuvremenu sam koristio i probavao raznorazne druge verzije i distribucije Linux-a, ali Ubuntu je definitivno jedan od glavnih igrača za kućno i poslovno korišćenje personalnih kompjutera.

Ubuntu 11.04 - novi izgled Unity okruženja

Glavna novina novog Ubuntu 11.04 jeste novo korisničko okruženje Unity koje u osnovnoj konfiguraciji zamenjuje Gnome. Novi interfejs je dizajniran i kozmetički doteran u firmi Canonical koja podržava Ubuntu distribuciju. Gnome je i dalje na raspolaganju za one koji su se navikli na „klasičan“ Linux odnosno Ubuntu.

Na prvi pogled glavna novina je „launcher“ odnosno lajsna sa ikonicama sa leve strane ekrana. Funkcionalno sličan Mac OS ovoj lajsni na dnu ekrana. Ikonice glavnih aplikacija za Internet i Office poslovanje su već postavljene na lajsni. Takođe, klik na Ubuntu ikonu otvori zatamnjeni panel preko celog ekrana koji omogućava navigaciju kroz fajlove i programe koji su instalirani na sistem. Ovo je prilično radikalna novina u odnosu na prethodne verzije. Ukucavanjem imena aplikacije u polje za pretraživanje moguće je drastično ubrzati startovanje aplikacije. Lajsna sa leve strane nudi i dve ikone za brzo pretraživanje programa ili fajlova. Novi pristup može biti malo neobičan nekome ko se navikao na Gnome i menije u prethodnim verzijama Ubuntu-a, ali nakon evo samo nedelju dana moram priznati da navigacija ide vrlo brzo. Ja sam i na prethodnim verzijama Ubuntu Linux-a koristio Cairo-dock koji je obavljao sličnu funkciju kao lajsna u novom Unity okruženju. Ukoliko tekući radni prozor pređe preko lajsne, lajsna se „sakrije“ levo od ekrana. Takođe, novo okruženje pruža bolje iskorišćenje ekrana tako što maksimizirani prozori popune gotovo ceo ekran. Prilično prijatno iznenađenje kada se otvori Firefox ili Chrome preko skoro celog ekrana na mom laptopu koji se baš ne može pohvaliti velikim ekranom. Startovanje programa može ići i putem tastature pritiskom na ALT-F1, a zatim strelicama gore dole dok ne izaberete željenu ikonicu.

Novi interfejs nosi i neka ograničenja i izazove. Na primer dodavanje aplikacije na lajsnicu sa leve stranice nije baš intuitivno. Moguće je kliknuti na Ubuntu dugme, zatim u panelu izabrati ikonu i prevuči je na lajsnu. Drugi način je da starttujete program što izazove da se njegova ikona pojavi na lajsni, zatim kliknete desnim dugmetom na ikonu i izaberete „Keep in Launcher“. Promena veličina ikona u lajsni je za moj ukus komplikovana jer zahteva da se dodatno instalira CompizConfig Settings Manager. Takođe, za dodavanje appleta kao što su vremenska prognoza zahteva da se program dodatno instalira (nije kao u Gnome par klikova). Ovi „problemčići“ su posledica činjenice da se radi o totalno novom interfejsu i možemo očekivati da će stvari uskoro biti dodatno ušminkane.

Kolekcija programa koja je instalirana je standardno dobro izbalansirana za Internet i office poslovanje. Tu je novi Firefox 4, LibreOffice 3.3, programi za grafiku i medije. Moj standardni dodatak su Google Chrome i Skype. Naravno, preko Ubuntu Software Center tu je gomila korisnih programa koji se lako mogu dodati.

Ubuntu One za online backup podatake omogućava lako sinhronisanje direktorijuma sa online smeštajem. To je funkcija sa kojom se još moram pozabaviti.

Što se tiče instalacije, instalacioni program za Ubuntu je prilično dobar već nekoliko godina, mada i ova zadnja verzija donosi neka poboljšanja. Izbor vremenske zone, zatim izbor particija i particionisanje diska u slučaju da želite instalirati Ubuntu uz Windows rade veoma dobro. Sama instalacija se čini prilično brza. Na novijim kompjuterima možete očekivati da instalacioni proces završi za manje od 15-ak minuta, dok na možda malo starijim mašinama može biti 30-45 minuta. Instalacija takoće i omogućava da se dodaju kodeci i Flash tako da već nakon instalacije možete bez problema pristupati Youtube i sličnim medija sajtovima.

Privih par nedelja izgleda obećavajuće. Bez većih problema sam prešao sa Ubuntu 10.10 na 11.04 u kancelariji, kao i na mom personalnom laptopu.

Polistil Lancia Fulvia Safari (razmera 1:25)

Tražeći Fiat 128 Safari, naleteo sam i na druge modele iz serije. Pored ove Lancie, video sam da ima i interesantan Mini Cooper koji možda i nabavim ako naletim negde povoljno. Lancia je slična Fiat 128-ici. Nažalost, jedan od ski štapova je slomljen.

Polistil Lancia Fulvia Safari (razmera 1:25)
Pogled od nazad, vrlo simpatična igračka
Pogled od nazad

Polistil Fiat 128 Safari (razmera 1:25)

Evo nečeg što sam tražio već neko vreme. Konačno je „sokol“ sleteo u gnjezdo. Polistil je 60-ih, 70-ih pravio super modele za kojima smo mi klinci iz kraja ludeli. Naravno, kod ovog Fiat-a je bar meni bila najprivlačnija sličnost sa našim „stojadinom“. Prelepa igračka i u odličnom stanju s obzirom na 30-40 godina starosti.

Polistil Fiat 128 Safari (razmera 1:25)
Prednji deo kao kod starog "keca"
Pogled od nazad, 128-ica
"Oprema" sa krovnog nosača se može koristiti
"Zimske gume" je moguće staviti umesto "ćelavih"
Vrata se otvaraju i sedišta spuštaju