1907 Rolls Royce Silver Ghost (razmera 1:24)

U potanju je Franklin Mint iz 1986. Ideja da potražim ovakav model je bila kopanje po terasama svesti i sećanjima iz detinjstva. Auto model vrlo sličan ovome mi je otac doneo sa nekog od putovanja na konferencije. Bio sam suviše mali da bih cenio kvalitet i nivo detalja i sećam se da nije dugo trajao. Elem, nisam siguran da li je verzija koju sam ja imao bila skroz od metala ili kombinacija plastike i metala (najverovatnije), ali je bio vrlo sličan ovome što sam pronašao na netu. Slike govore više od reči (klikni na sliku za uvećanje).

1907 Rolls Royce Silver Ghost (Franklin Mint razmera 1:24)
Okretanje volana pomera točkove levo-desno
Pogled sa strane, vrata se otvaraju
Pogled sa strane, visok nivo detalja
Otvorena prednja i zadnja vrata
Kao da stojite ispred pravog
Hauba se otvara sa obe strane
Pogled od dole

Schuco Mercedes C111 Elektro

Ovo je najsličnije igrački koju sam dobio za novu godinu pre jedno cirka 35 godina. Verzija koju sam ja imao se pravila u Mehanotehnici i izgledala je vrlo slično samo što je imala i daljinsku kontrolu i upravljač koji je žicom povezan za auto (ta se serija zvala Servo). Kasnije je Mehanotehnika polako menjala izgled i farovi se nisu više podizali, ali mislim da su bili poboljšali pogon na zadnjim točkovima.

Ovaj primerak je bio ranija verzija (serija Elektro). Ono što je stvarno super za ove plastične igračke je da volan radi tj. okretanjem volana okreću se prednji točkovi, a takođe u gepeku ima mesta za dve C baterije koje omogućavaju pogon napred ili nazad preko elektro motora ugrađenog nazad. Ono što je došlo kao super kul iznenađenje je da rade i farovi. Naime, u kabini ima mala poluga koja podiže i spušta farove. Napajanje sa baterije se poveže na malene sijalice u farovima i one svetle kada su farovi skroz izdignuti. Iskreno sam se zapanjio kada sam video da farovi na ovom modelu još rade, a igračka je cirka 40 godina. Motor se čini da je „zaribao“ i ne radi. Točkovi su od metala i imaju realistične gume od prave gume. Biće uskoro još malo slika.

Sam Mercedes C 111 je bio koncept auto napravljen krajem 60-ih u Mercedesu i to sa Wankel-ovim motorom. Toplo savetujem da pogledate na Internetu šta se može naći o ovom autu. Tužno je da Wankelov motor nije zaživeo. Mazda i NSU su imali serijska kola sa Wankelovim motorom, ali ne sa previše uspeha. Elem, Mercedesov C 111 je bio toliko dopadljiv da je fabrika u jednom momentu čak dobijala blanko čekove od ljudi samo da im omogući da naruče. Kasnije su napravili nekoliko C 111 sa dizel motorom, i taj auto drži rekord brzine i dan danas za automobile na dizel pogon (preko 400 km/sat, nije greška nije 300 ni 200). Oblik i dizajn automobila prevazilazi mnoga sportska kola koja se danas nude.

Schuco C111 Elektro
"Prave" gumene gume i visok nivo detalja
Vrata, gepek, i prednji farovi se otvaraju