Traži se: Mercedes 408 Vatrogasna Patrola (Schuco)

Malo se ponavljam, ali kako sam se upustio u potragu za kombijima tu i tamo naletim na dobre slike. Ovo je verzija vatrogasne patrole. Mene kao jugonostalgičara oduševljava i kvalitet, a i sama činjenica da su se ove igračke pravile kod nas 70-ih i bile nam dostupne.

Mercedes 408 Vatrogasna patrola (Schuco)
Pogled od nazad
Pogled od napred
Pogled sa strane (sva vrata se otvaraju)
Kutija (Schuco, nije Mehanotehnika)
Pogled od nazad sa opremom

Ima ga i na Youtube (a čega nema?):

Provera kolor osnove u PDF fajlu (Ubuntu)

Ovo su kratke instrukcije kako da se na Ubuntu sistemu proveri koja je kolor osnova korišćena (RGB ili CMYK). Ovo je korisno u slučaju da pravite grafički PDF fajl koji treba da ide na štampanje, a ne znate koji je izlaz izašao iz vašeg programa.

  • Prvo se instalira imagemagick paket, koji sadrži  identify komandu:
    sudo apt-get install imagemagick
  • Zatim se koristi identify komanda na željenom PDF fajlu da se proveri da li je RGB ili CMYK:
    identify -verbose MyPdfFile.pdf

Par dodatnih komentara:

  • U GIMP-u sam našao plug-in, ali nisam uspeo da ga koristim.
  • U Scribus-u, kada se eksportuje PDF fajl, može se izabrati „Printer“ u colour tab-u. Tako se može kreirati CMYK PDF file. nisam siguran da li je u pitanju najbolji kvalitet, ali za sada radi posao. Malo eksperimentsianja neće škoditi.

Texas Instruments TI-92

Dovoljno je reći 16-bitna Motorola MC68000 na 10MHz što je brži klok od Atari ST, Amige, ili originalnog Machintosh-a. RAM je samo 68K, ali sa Plus modulom ide do 500K. Bilo je pokušaja da se čak instalira Unix-Linux na ovaj kalkulator. Takođe sam čitao o „overclock“-ovanju. Sam po sebi, prilično je glomazan, ali i prilično interesantan. Radi na 4 AA baterije. Teško da se može zvati džepni.

Texas Instruments TI-92 baziran na MC68000
Slika sa TI sajta

Hewlett-Packard HP 48SX džepni računar

Ovo je jedan iz HP serije naprednih kalkulatora. Slučajno sam naleteo na „garage sale“ i kupio ga sa sve uputstvima i originalnim računom. Koristi čuvenu RPN notaciju (stack, push, pull). Moji prvi koraci u programiranju su bili na HP-41C koji je imao moj brat. Interesantno je da je 41-ica i dalje na visokoj ceni i veoma tražena od kolekcionara.

HP-48SX programabilni kalkulator