Lada Samara ili „Спутник“ (razmera 1:43)

Krenula je lavina pretraživanja šta sve dolazi u razmeri 1:43. Na sreću ili žalost, na tone. Ruski modeli su apsolutno fascinantni. Možda nemaju visok nivo detalja i preciznosti, ali vrlo često dolaze sa gomilom pokretnih delova. Vrata i haube se otvaraju. Na ovoj ladi se čak i sedišta mogu pomerati. Skoro neverovatno za model koji je veličine oko 6cm. Meni je ovaj model posebno drag jer smo mi imali Ladu Samaru 1300 i to baš plavu (malo tamnije plavo doduše).

Lada Samara
Lada Samara VAZ 2108 (razmera 1:43)
Lada Samara
Otvara se i prednja hauba, i sedišta se mogu pomerati
Lada Samara
Uporedba sa Fiat 500
Lada Samara
Opet "igra" sa senkama

Fiat 500 „Topolino“ (razmera 1:43)

Sve je počelo kada sam slučajno nabasao na Cararama modele fiće (Zastava 750). To je probudilo interes za auto modele. Fiat 500 nije bio baš čest na ulicama stare Jugoslavije, ali je kao mikro auto vrlo poznat u svetu, a sećam se da smo ga mi zvali Topolino. Pojma nemam odakle naziv. Elem, neko reče u svima nama čuči dete, e, pa, ovi modelčići su definitivno probudili onih 70 do 95% deteta u meni.

Fiat 500
Fiat 500 (razmera 1:43)
Fiat 500
Pogled sa strane, visok nivo detalja
Fiat 500
Prednost slikanje napolju sa pravim senkama
Fiat 500
Uporedba sa Ladom Samarom ista razmera

Slikano 2008. godine

Micro-KIM (KIM-1 klon)

Ima više mesec da sam nabavio ovaj kit. KIM-1 je jedan od prvih ako ne i prvi kompjuter sa MOS 6502 8-bitnim procesorom. 6502 se proslavio u Apple I i II, Commodore 64, kao i drugim kućnim i profesionalnim 8-bitnim komjuterima kasnih 70-ih i 80-ih godina. Nabaviti KIM-1 nije lako, a i kada se pojave na aukcijama cena postane previsoka za obični hobi.

Elem, naleteo sam na sajt od Vinca Briel-a koji je napraio repliku Apple I. Od toga je čovek razradio hobi i mali biznis, tako da se osim Apple I na njegovom sajtu mogu kupiti nekoliko interesantnih kitova.

Ovaj blog je na temu sklapanja i inicijalne probe Micro-KIM mašine, koju smo danas Nikola i ja sklopili. Otišlo je dobro nedeljno popodne, ali smo obojica bili zadovoljni kada su se prve broke pojavile na 7-segmentnom displeju.

Micro-KIM kit
Micro-KIM kit je stigao u kesici sa CD-om
Micro-KIM štampana ploča
Micro-KIM štampana ploča
Micro-KIM prvo idu otpornici
Micro-KIM prvo idu otpornici
Micro-KIM zatim tasteri i podnožja
Micro-KIM zatim tasteri i podnožja
Micro-KIM pa onda displeji, tranzistori, konektori
Micro-KIM pa onda displeji, tranzistori, konektori
Micro-KIM bez čipova, spremno za test napajanja
Micro-KIM bez čipova, spremno za test napajanja
Micro-KIM čipovi u podnožjima
Micro-KIM čipovi u podnožjima
Micro-KIM prvo uključenje
Micro-KIM prvo uključenje
Micro-KIM prvo uključenje
Micro-KIM prvo uključenje, AD 0200

Ovde je došlo malo do čitanja dokumentacije. AD taster je za prikazivanje sadržaja željene adrese (BASIC ekvivalent od PEEK), dok je DA taster da omogući unos sadržaja u prikazanu adresu (POKE). Pritiskom na + se ide na sledeću adresu. Uneli smo mali demo program iz uputstva koji prikazuje digitalni sat. Negde oko 40-50 bajtova unosa mašinskog koda ručno. Zatim se na određene lokacije unese tekuće vreme (oko 7 i 30), ode se na adresu početka programa 0x0200 (ili $0200) i pritisne taster GO.

Sledeće je da proverimo da i RS-232 radi i da se možemo povezati na PC ili serijski terminal.

VW Golf 1 GTI (razmera 1:43)

Volkswagen Golf „jedinica“. Jedan od ekstremno popularnih kola u našim krajevima. Nažalost, nisam našao običnog Golfa, ali i ovaj GTI „pije vode“. Model je došao iz Kine i ima vrlo visok nivo detalja. Na slike se može kliknuti da se zumira.

Golf "jedinica" (razmera 1:43)
Senke i detalji daju utisak realnosti
Pogled od nazad, retrovizor je kao pravi