Cairo-dock na Linux Mint-u 15

Prelep spoj vrlo korisnog uslužnog programa Cairo dock and Linux Mint-a 15. Naime, Cinnamon lajsnu sam pomerio na vrh ekrana, i zatim instalirao Cairo dock (cairo-dock paket). Em izgleda prelepo, em unapređuje efikasnost pristupu omiljenim programima i dokumentima na sistemu. Cairo radi super i sa touch-screen ekranima.

Dobitna kombincija - Cairo dock i Linux Mint 15
Dobitna kombinacija – Cairo dock i Linux Mint 15

Prevod Zvaničnog priručnika za Linux Mint 15

Bravo za crnogorski tim!

Evo, možemo se pohvaliti da  smo bili vrijedni proteklih dana. Naime, članovi Montenegro Open Source i Ubuntu LoCo timova su preveli Zvanični priručnik za korisnike (Official User Gude) za Linux Mint 15 MATE. Prijevod je napravljen sa engleske verzije koja se može preuzeti na Linux Mint sajtu. U toku je komunikacija sa Linux Mint timom da se ove prevedene verzije (srpski, crnogorski) pojave na Linux Mint web mjestu.

Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE
Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE

Linux Mint 14 umesto Windows 8

Nakon nekoliko restartovanja potpuno novog mini Asus laptopa i čekanja od 3-4 minuta da se Windows 8 „opasulji“ i restartuje pala je laka i elegantna odluka: Linux Mint 14!

Instaliranje Linux Mint 14 na 11.4" Asus laptop
Instaliranje Linux Mint 14 na 11.4″ Asus laptop

Nakon 15-minuta pošto sam otpakovao novi laptop, u toku je instalacija Linux Mint-a i to ne kao dual boot nego „čisti“ Linux laptop. Uz minimalno „tuniranje“ da prorade i hot keys, sve radi savršeno. Linux se bootuje brzo, standby radi, shutdown u nekoliko sekundi. Baterija ide i do 4 sata. Naknadno sam dodao PPA repozitorij da stavim LibreOffice 4. Skype, Acrobat Reader, Chrome, i DropBox se instaliraju bez problema. Čak i touch screen radi iako ga priznajem ne koristim nešto.

Linux Mint 14 – trenutni favorit

Naravno u pitanju je moj lični i trenutni izbor za desktop/laptop kompjutere. Iako je i sam baziran na Ubuntu linuxu, Mint ostavlja utisak da je završeniji i bolje prilagođen svakodnevnoj upotrebi. Čak je i sama instalacija za nijansu jednostavnija od Ubuntu sistema. Flash, Java, i ostali pomoćni programi su već tu. Nekako je i Software Manager koji dolazi sa Mint-om za nijansu lakši za korišćenje.

Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu
Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu

Mint dolazi u nekoliko varijanti. Probao sam Mate i Cinnamon. Mate je  grafičko okruženje koje nastavlja tradiciju Gnome2, dok je Cinnamon varijacija na bazi Gnome3. Obe ove Mint distribucije izgledaju vrlo, vrlo privlačno. Interesanto je da neki programi koje treba skinuti i instalirati zasebno ponekad imaju problema na novom Ubuntu i Unity dok na Mint-u rade kako treba. Toplo preporučujem posebno ljudima koji su u fazi da prelaze sa Windows-a.

Thunderbird i Exchange E-Mail

Za korišćenje Mozilla Thunderbird sa Exchange e-mail sistemima je potrebno uraditi sledeće:

 • Izaberi Add Account, pa Email Account
 • Unesi ime/adresu mail servera
 • Podesi IMAP (ili POP ako je podržan)
 • Za login namesti username/password
 • Sigurnost SSL/TLS
 • Tip password-a Normal

Ovo bi trebalo da radi u većini slučajeva. Ukoliko Thunderbird ne prikazuje sve foldere može se desiti da vam pomogne izbor sledeće opcije:

 • Edit -> Account Settings -> Server Settings -> Advanced -> IMAP – >Show only subscribed folders (namestiti da ova opcija nije izabrana)
 • Alternativno, možete kliknuti desnim dugmetom na foldere u levom delu ekrana i izabrati opciju „Subscribe…“ (npr. ja sam ovde izabrao da vidim Sent Items)

Za slanje poruka treba podesiti SMTP koji radi. Često je i ovde potrebno imati login informaciju. Konačno da bi se email-ovi koje šaljete snimali u Sent Items na serveru potrebno je izabrati:

 • Edit->Preferences->Advanced>Config Editor
 • Pronaci mail.identity.id1.fcc_folder parametar
 • Promeniti ga na imap://(mail server, ne dirati taj deo)/Sent Items (tj. ime foldera u kome se na vašem IMAP server snimaju poslane poruke)
 • Posle ovoga je potrebno restartovati Thunderbird i vaše poslane i primljene poruke će biti sinhronizovane sa Exchange serverom.

Testirano na novom Thunderbird 15.1 pod Ubuntu 12.04.