Cairo-dock na Linux Mint-u 15

Prelep spoj vrlo korisnog uslužnog programa Cairo dock and Linux Mint-a 15. Naime, Cinnamon lajsnu sam pomerio na vrh ekrana, i zatim instalirao Cairo dock (cairo-dock paket). Em izgleda prelepo, em unapređuje efikasnost pristupu omiljenim programima i dokumentima na sistemu. Cairo radi super i sa touch-screen ekranima.

Dobitna kombincija - Cairo dock i Linux Mint 15
Dobitna kombinacija – Cairo dock i Linux Mint 15

Linux Mint 14 umesto Windows 8

Nakon nekoliko restartovanja potpuno novog mini Asus laptopa i čekanja od 3-4 minuta da se Windows 8 „opasulji“ i restartuje pala je laka i elegantna odluka: Linux Mint 14!

Instaliranje Linux Mint 14 na 11.4" Asus laptop
Instaliranje Linux Mint 14 na 11.4″ Asus laptop

Nakon 15-minuta pošto sam otpakovao novi laptop, u toku je instalacija Linux Mint-a i to ne kao dual boot nego „čisti“ Linux laptop. Uz minimalno „tuniranje“ da prorade i hot keys, sve radi savršeno. Linux se bootuje brzo, standby radi, shutdown u nekoliko sekundi. Baterija ide i do 4 sata. Naknadno sam dodao PPA repozitorij da stavim LibreOffice 4. Skype, Acrobat Reader, Chrome, i DropBox se instaliraju bez problema. Čak i touch screen radi iako ga priznajem ne koristim nešto.

Linux Mint 14 – trenutni favorit

Naravno u pitanju je moj lični i trenutni izbor za desktop/laptop kompjutere. Iako je i sam baziran na Ubuntu linuxu, Mint ostavlja utisak da je završeniji i bolje prilagođen svakodnevnoj upotrebi. Čak je i sama instalacija za nijansu jednostavnija od Ubuntu sistema. Flash, Java, i ostali pomoćni programi su već tu. Nekako je i Software Manager koji dolazi sa Mint-om za nijansu lakši za korišćenje.

Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu
Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu

Mint dolazi u nekoliko varijanti. Probao sam Mate i Cinnamon. Mate je  grafičko okruženje koje nastavlja tradiciju Gnome2, dok je Cinnamon varijacija na bazi Gnome3. Obe ove Mint distribucije izgledaju vrlo, vrlo privlačno. Interesanto je da neki programi koje treba skinuti i instalirati zasebno ponekad imaju problema na novom Ubuntu i Unity dok na Mint-u rade kako treba. Toplo preporučujem posebno ljudima koji su u fazi da prelaze sa Windows-a.

Road bajk – nabavka i sklapanje

U jednom momentu je došla na red i kopovina bicikla za vožnju po okolini. Nisam neki probirač, ali vrlo brzo nakon razgledanja „sjajnih“ i „šarenih“ modela po super marketima shvatih da se danas bicikli dele na dve grupe: relativno pristupačni koji lepo izgledaju ali su golo đubre, i dobri koji su prilično skupi i mogu se kupiti u specijalizovanim radnjama uz ko zna koliko „ruka“ ugrađenih u procesu. Ono  pto e mene prilično iznenadilo i razočaralo je koliko se ovi modeli u super marketima i robnim kućama mogu pod prstima osetiti da ne valjaju.

Članak je možda od najveće koristi ljudima na američkom kontinentu pošto diskutuje gde se mogu nabaviti relativno dobri, ali ne i preskupi biciklovi. Univerzalan savet je da se svuda uz malo truda može naći dobra opcija i da se nekad isplati malo uraditi istraživanje i „uradi sam“ pristup.

Najzad malo pretraživanja po netu i forumima je ukazalo na nabavljača koji direktno iz Kine i Tajvana naručuje biciklove koji potpadaju negde između: imaju relativno kvalitetne komonente, ali se prodaju pod drugim imenom i dolaze polu rasklopljeni.

Nakon malo „šopinga“ pala je odluka da uzmem road bajk među najpristupačnijima po ceni.

Paket je stigao za par dana preko UPS

Pažljivo otpakivanje je razotkrilo prilično uredno pakovanje. Prefarbani delovi i ram su dodatno bili zaštićeni papirom.

Prilično kompaktno pakovanje

Srećom tu je i relativno upotrebljivo uputstvo, tako da sam vrlo brzo sortirao delove.

Pogled iz drugog ugla

Nakon dva-tri sata sve je bilo na svom mestu. Bio sam skroz zadovoljan izgledom i osećajem pod prstima da u pitanju nije loš kvalitet.

Konačni izgled "mašine"

Može se u slici videti da je ram prlično velik i visok što odgovara mojoj visini. Na sajtu su bile dobre instrukcije kako treba odrediti veličinu rama prema visini.

S obziorm da je ceo bicikl bio prilično lak (aluminijumski ram, nije karbon) tu je i vaga koja je pokazala oko 11kg. Prilično dobro. Važno je proučiti i instrukcije kako da podesite korektno visinu sedišta, kormana, i menjač. Pošto mi je ovo „prvijenac“ sa brzinama, odneo sam ga i u lokalni bajk šop da provere. Tip je dodatno podesio menjač, ali nije ništa naplatio.

Glavna svrha članka je da „ohrabrim“ ljude da naprave detaljno istraživanje pre nabavke. Neke stvari se mogu kupiti u „lanac“ prodavnicama bez problema, ali je ponekad dobro pogledati i alternative. Takođe, nije loše ni proveriti lokalne bajk šopove jer tamo vrlo često rade ljudi koji su entuzijasti tako da se mogu dobiti korisni saveti i pomoć. Znam da sam i u Novom Sadu posetio jednu prodavnicu sličnu i da su imali vrlo dobar izbor i znali šta pričaju (blizu Piroš čizme).

Za mene je iskustvo i uživanje i samo sklapanje i to što sam morao da malo naučim o menjačima i podešavanju. Moram priznati da je jednostavnije nego neki komadi IKEA nameštaja koje sam imao prilike da sklapam.

Originalni tekst na engleskom i slike su iz marta 2008.