Problem sa Swap particijom (Ubuntu 14.04 LTS)

U nekoliko instalacija Ubuntu 14.04 desilo se da Swap particija nije aktivirana nakon instalacije. Status vaše swap particije možete proveriti u System Monitor-u kao što je ilustrovano u slici dole. Ukoliko je status Swap particije not available moguće je da imate ovaj problem. Način da se ovaj problem reši je da se proveri stanje sledeća dva fajla:

  • /etc/fstab – u ovom falu bi trebalo da se vidi na koji način se aktivira particija pod imenom cryptswap1 (kriptovana Swap particija)
  • /etc/crypttab – u ovom fajlu se vidi kreiranje cryptswap1 particije tj. asocijacije sa UUID imenom.

U mom slučaju izgledalo je kao da Swap particija nije formatirana. Instalacijom gparted programa moguće je lako formatirati Swap particiju kao linux-swap. Nakon toga potrebno je u /etc/crypttab fajlu ažurirati UUID broj. UUID brojevi postojećih particija se mogu utvrditi sledećom komandom:

  • ls -al /dev/disk/by-uuid
Pogled na resurse putem Sysem  Monitor-a
Pogled na resurse putem Sysem Monitor-a

Klupa sa baterijom u senci solarnih ćelija

Evo interesantog rešenja za klupicu ispred kafe-a (slikano u krugu Texas A&M univerziteta). Sto sa klupama u senci suncobrana sa solarnim ćelijama. Ćelije pune baterije u podnožju suncobrana. Korisnici laptopa ili mobilnih uređaja mogu da koriste priključak (naizmenični napon putem invertora). Slika govori više od 1000 reči.

Treba vam punjač za mobilni uređaj dok uđivate u popodnevnoj kafi i lepom vremenu?
Treba vam punjač za mobilni uređaj dok uživate u popodnevnoj kafi i lepom vremenu?

Linux Mint i Cinnamon: problem sa ikonama i pozadinom

Ukoliko koristite Linux Mint Cinnamon verziju (14 ili 15) može se desiti da naiđete na problem da vam se nakon prijavljivanja na sistem ne prikazuju ikone na vašoj radnoj površi (desktopu) ili da nema pozadine. Ovaj problem se dešava usled konflikta izmedju Nemo i Nautilus programa za kontrolu sadržaja na ekranu. Pošto je na Linux Mint-u Nemo podrazumevani alat za upravljanje dokumentima i radnom površinom rešenje je da se onemogući auto-start Nautilus-a.

Iz terminala pokrenuti sledeću komandu:

  • sudo rm /etc/xdg/autostart/nautilus-autostart.desktop

Cairo-dock na Linux Mint-u 15

Prelep spoj vrlo korisnog uslužnog programa Cairo dock and Linux Mint-a 15. Naime, Cinnamon lajsnu sam pomerio na vrh ekrana, i zatim instalirao Cairo dock (cairo-dock paket). Em izgleda prelepo, em unapređuje efikasnost pristupu omiljenim programima i dokumentima na sistemu. Cairo radi super i sa touch-screen ekranima.

Dobitna kombincija - Cairo dock i Linux Mint 15
Dobitna kombinacija – Cairo dock i Linux Mint 15

Prevod Zvaničnog priručnika za Linux Mint 15

Bravo za crnogorski tim!

Evo, možemo se pohvaliti da  smo bili vrijedni proteklih dana. Naime, članovi Montenegro Open Source i Ubuntu LoCo timova su preveli Zvanični priručnik za korisnike (Official User Gude) za Linux Mint 15 MATE. Prijevod je napravljen sa engleske verzije koja se može preuzeti na Linux Mint sajtu. U toku je komunikacija sa Linux Mint timom da se ove prevedene verzije (srpski, crnogorski) pojave na Linux Mint web mjestu.

Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE
Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE