Texas Instruments TI-92

Dovoljno je reći 16-bitna Motorola MC68000 na 10MHz što je brži klok od Atari ST, Amige, ili originalnog Machintosh-a. RAM je samo 68K, ali sa Plus modulom ide do 500K. Bilo je pokušaja da se čak instalira Unix-Linux na ovaj kalkulator. Takođe sam čitao o „overclock“-ovanju. Sam po sebi, prilično je glomazan, ali i prilično interesantan. Radi na 4 AA baterije. Teško da se može zvati džepni.

Texas Instruments TI-92 baziran na MC68000
Slika sa TI sajta

Hewlett-Packard HP 48SX džepni računar

Ovo je jedan iz HP serije naprednih kalkulatora. Slučajno sam naleteo na „garage sale“ i kupio ga sa sve uputstvima i originalnim računom. Koristi čuvenu RPN notaciju (stack, push, pull). Moji prvi koraci u programiranju su bili na HP-41C koji je imao moj brat. Interesantno je da je 41-ica i dalje na visokoj ceni i veoma tražena od kolekcionara.

HP-48SX programabilni kalkulator

Sharp PC-1475 džepni kompjuter

Ovo je moj „lični“ programabilni kalkulator s kraja 80-ih, početka 90. Znam da sam ga naručio preko kolege s faksa koji je išao na put u Nemačku, a posle mog najboljeg druga i kuma. Elem, verno me je ispratio za vreme fakulteta, a i dan danas ga koristim posle više od 20 godina. U pitanju je CMOS japanska verzija procesora kompatabilna sa Z80. Negde u donjoj fioci mog pisaćeg stola u Novom Sadu još uvek stoji kopija korisničkog i servisnog uputstva. Ugrađen BASIC, kompletna tastatura, napredni kalkulator.

Sharp 1475
Dva reda sa 16 karaktera ekran

Texas Instruments TI-81

Evo jedne od džepnih mašina iz 90-ih: grafički kalkulator TI-81 napravljen. Osim funkcija naprednog kalkulatora, tu su i opcije za crtanje funkcija. Ono što se meni dopada kod ove spravice je da koristi Zilog Z80 tehnologiju (ZX Spectrum, Amstrad 464, MSX, i CP/M kompljuteri, …). Takođe, ima i ugrađen BASIC za programiranje.

Texas Instruments TI-81 (Z80 8-bitna mašina)