Uramljivanje pastela od Miće Uzelac

Originalan tekst i slike su iz maja. 2008. godine. Nažalost, slikar i prijatelj Mića Uzelac je premino u međuvremenu. Neka mu je večna slava i hvala na svemu.

Prvo moram da kažem da smo imali dosta sreće sa komšijama ovde gde živimo. Naši prvi komšije se se venčali skoro i hteli smo da im poklonimo nešto što je i trajno a i na neki način reprezentuje naše prostore. Naručili smo pastel od Miće Uzelca, našeg poznatog novosadskog slikara i dobrog prijatelja. Mića je bio vrhunski umetnik i majstor često bi i sam uramljivao svoje pastele. Pošto je ovaj konkretni primerak išao na dalek put preko okeana doneli smo samo pastel.

Ram smo izabrali i naručili lokalno ove da bude isečen. Takođe i nereflektujuće staklo debljine 2mm. S obzirom da su dimenzije pastela bile relativno velike, koristili smo i metalne L komade da učvrstimo spojeve u ćoškovima. Bilo je oduševljenje posmatrati kako je ovaj fantastični pastel ispunio ram. Posebna pažnja treba da se obrati da ne ostane prostor na spojevima, kao i da staklo bude skroz čisto pre nego se slika stavi u ram.

Mica pastel 1
Uramljivanje pastela od Miće Uzelca

Suvišno je reći da su komšije i prijatelji bili oduševljeni poklonom. S obzirom da je i komšinica umetnik, možete zamisliti lavinu pitanja i interesa od njih i njihovih prijatelja za Miću Uzelca. Nepotrebno je da objašnjavam da i ovde u Teksasu vole konje.

Mica pastel 2
Za poređenje i primerak s kraja 80-ih

Ovaj donji je primerak koji sam ja dobio od mojih roditelja za maturu krajem 80-ih. Prilikom jedne od njihovih poseta, preneli su ga ovamo u Ameriku. Moj otac je rasklopio ram i doneo pastel u tubi. Ovde smo stavili novo staklo i podlogu i to nam je jedan od glavnih ukrasa u dnevnoj sobi.

Mića Uzelac je definitivno jedan od mojih najomiljenijih umetnika iz Novog Sada i Jugoslavije. Ne samo zato sto je bio veliki umetnik (ulje, pasteli, akvareli) nego zato što je bio i dobar prijatelj, domaćin, u uvek raspoložen za prijateljsku čašicu razgovora.