Problem sa Swap particijom (Ubuntu 14.04 LTS)

U nekoliko instalacija Ubuntu 14.04 desilo se da Swap particija nije aktivirana nakon instalacije. Status vaše swap particije možete proveriti u System Monitor-u kao što je ilustrovano u slici dole. Ukoliko je status Swap particije not available moguće je da imate ovaj problem. Način da se ovaj problem reši je da se proveri stanje sledeća dva fajla:

  • /etc/fstab – u ovom falu bi trebalo da se vidi na koji način se aktivira particija pod imenom cryptswap1 (kriptovana Swap particija)
  • /etc/crypttab – u ovom fajlu se vidi kreiranje cryptswap1 particije tj. asocijacije sa UUID imenom.

U mom slučaju izgledalo je kao da Swap particija nije formatirana. Instalacijom gparted programa moguće je lako formatirati Swap particiju kao linux-swap. Nakon toga potrebno je u /etc/crypttab fajlu ažurirati UUID broj. UUID brojevi postojećih particija se mogu utvrditi sledećom komandom:

  • ls -al /dev/disk/by-uuid
Pogled na resurse putem Sysem  Monitor-a
Pogled na resurse putem Sysem Monitor-a

Cairo-dock na Linux Mint-u 15

Prelep spoj vrlo korisnog uslužnog programa Cairo dock and Linux Mint-a 15. Naime, Cinnamon lajsnu sam pomerio na vrh ekrana, i zatim instalirao Cairo dock (cairo-dock paket). Em izgleda prelepo, em unapređuje efikasnost pristupu omiljenim programima i dokumentima na sistemu. Cairo radi super i sa touch-screen ekranima.

Dobitna kombincija - Cairo dock i Linux Mint 15
Dobitna kombinacija – Cairo dock i Linux Mint 15

Prevod Zvaničnog priručnika za Linux Mint 15

Bravo za crnogorski tim!

Evo, možemo se pohvaliti da  smo bili vrijedni proteklih dana. Naime, članovi Montenegro Open Source i Ubuntu LoCo timova su preveli Zvanični priručnik za korisnike (Official User Gude) za Linux Mint 15 MATE. Prijevod je napravljen sa engleske verzije koja se može preuzeti na Linux Mint sajtu. U toku je komunikacija sa Linux Mint timom da se ove prevedene verzije (srpski, crnogorski) pojave na Linux Mint web mjestu.

Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE
Zvanični priručnik za korisnike – Linux Mint MATE

Linux Mint 14 – trenutni favorit

Naravno u pitanju je moj lični i trenutni izbor za desktop/laptop kompjutere. Iako je i sam baziran na Ubuntu linuxu, Mint ostavlja utisak da je završeniji i bolje prilagođen svakodnevnoj upotrebi. Čak je i sama instalacija za nijansu jednostavnija od Ubuntu sistema. Flash, Java, i ostali pomoćni programi su već tu. Nekako je i Software Manager koji dolazi sa Mint-om za nijansu lakši za korišćenje.

Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu
Linux Mint 14 Cinnamon: sve na svom mestu

Mint dolazi u nekoliko varijanti. Probao sam Mate i Cinnamon. Mate je  grafičko okruženje koje nastavlja tradiciju Gnome2, dok je Cinnamon varijacija na bazi Gnome3. Obe ove Mint distribucije izgledaju vrlo, vrlo privlačno. Interesanto je da neki programi koje treba skinuti i instalirati zasebno ponekad imaju problema na novom Ubuntu i Unity dok na Mint-u rade kako treba. Toplo preporučujem posebno ljudima koji su u fazi da prelaze sa Windows-a.

Online pretraživanje i naša privatnost

Da li se sećate Google početka? Jednostavna web stranica sa jednim poljem i dugmetom za pretragu. Brzo, efikasni, i kvalitetna pretraga. Naravno u ovih 10-ak godina Google je izrastao u pravog giganta na ICT sceni. I sam sam veliki ljubitelj Google  servisa, ali promene u ponašanju, posebno prema konceptu privatnosti nas korisnika nas sve ponekad treba naterati da se zamislimo. Postalo je skroz „normalno“ da Google „čita“ sadržaje naših poruka i prezentuje nas sa reklamama povezane sadržine. Takođe, postalo je normalno da Google, i ostali „veliki“ igrači vrše određeno filtriranje reyultata pretrage, opet zavisno od naše istorije surfanja na netu, regiona odakle tražimo, i sl.

DuckDuckGo.com

Na sreću, uvek postoje alternative. Možda najinteresantnije dve alternative su DuckDuckGo i Gibiru. Ova dva sajta imaju vrlo jasan odnos prema privatnosti korisnika, a nude vrlo kvalitetan rezultat pretrage. DuckDuckGo je veoma interesantan i sto ima dodatke za Chrome i Firefox, a i zbog toga što omogućava pretragu putem HTTPS. Znači, omogućava određenu zaštitu i putem enkripcije. Giburu nudi vrlo kvalitetnu pretragu i odličan izbor vesti iz celog sveta.

Gibiru.com

Takođe, interesantna je i pretraga putem StartPage, koja „aninomizuje“ naše informacije i prosledi pretragu na Google.

StartPage.com

Nije loše pogledati ni standardne alternative poput Ask ili Quintura. Opcija ima još, i s vremena na vreme neke nestaju, aneke nove dolaze. Na žalost, Scroogle više nije aktivan, iako je bio interesantan kao rešenje koje je promovisano kao „online kondom“ koji je štitio korisnika od odnosa sa Internetom :)